Oeteldonkstijl
Zo duur is een carnavalswagen
14 feb 2017 | Geschreven door:

Zo duur is een carnavalswagen

Ieder jaar zien we ze voorbij komen, de allermooiste, grootste en meest origineelste praalwagens van de stad. Maar wat kost zo’n wagen nu eigenlijk om te maken en nog belangrijker, levert het uiteindelijk ook nog iets op? Carnaval is een feest, dat de meesten kennen als een feest waar we ons verkleden en lekker gek mogen doen. Dat klopt! Toch heeft het ook iets religieus. Carnaval is namelijk een katholiek feest, maar waarom vieren we eigenlijk carnaval? Dat is een vraag, waar een groot deel van vooral de jongeren het antwoord vaak op schuldig moet blijven. Wil jij weten wat carnaval exact is en wat nu zo’n prachtige wagen kost? Wij vertellen het je!

Wat is carnaval?

Carnaval is een katholiek feest, dat wordt gevierd aan het begin van het zogeheten ‘vasten’. De vastenperiode duurt 40 dagen en het einde van deze periode, is ook direct het begin van Pasen, die volgens de kalender start op ‘Aswoensdag’. Carnaval staat er vooral om bekend, dat we lekker gek kunnen doen, ons kunnen verkleden en meelopen in de optocht. Vrolijke muziek, gezellige mensen en het hele dorp staat op z’n kop. Toch viert niet heel Nederland carnaval. Is het oosten en ook het zuiden, wordt dit feest het meest uitbundig gevierd. Slokje teveel op? Zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent, want zonder aansprakelijkheidsverzekering kun je bij schade onverwachts ineens een duur weekendje hebben.

Optocht

De 11e van de 11e is de officiële aftrap van het carnavalsseizoen. Dit betekent dat er met man en macht wordt gebouwd om de wagen die tijdens de optocht door de straten rijdt klaar moet worden gemaakt om te kunnen laten zien aan de hele stad. Vaak wordt er gekozen voor een bepaald thema, welke vervolgens is terug te zien in zowel de aankleding van de wagen als de carnavalskleding zelf. Kijkend naar de optocht in Oeteldonk, wordt deze al vanaf 1882 georganiseerd. De optocht vertrekt jaarlijks op hetzelfde tijdstip van 12.33 en bereikt vervolgens rond 16.11 het eindpunt. De optocht is verdeeld in verschillende categorieën, zodat iedereen evenveel kans maakt om één van de vele prachtige prijzen te kunnen winnen. Zo kun je van 12 tot 18 jaar aanspraak maken op een prijs, maar ook wanneer je alleen of met z’n tweeën loopt heb je een kans. De overige twee categorieën zijn de kleine en grote groepen.

Kosten wagen

De kosten voor een echte wagen kunnen oplopen tot wel enkele duizenden euro’s. Dit zijn vaak enkel de materiaalkosten, aangezien het bouwen van de wagen gebeurt in de avonduren en weekenden door grote groepen vrijwilligers. Na de carnaval wordt de wagen meestal verkocht, om zo weer geld vrij te maken voor het volgende jaar. Laten we eerlijk zijn, je wilt toch niet twee jaar achter elkaar met dezelfde wagen de straat op? Naast de opbrengst bij eventuele verkoop, is er ook een geldprijs verbonden aan de eerste, tweede en vaak derde plek tijdens de optocht. Des te groter is de motivatie om extra geld binnen te slepen voor de bouw van een nieuwe wagen!

Schrijf een reactie