Vriendenprijsje?

Carnaval vier je samen! Korting voor je vriendengroep. Meer info..

Gratis verzending

Binnen Nederland vanaf €50,- en in België vanaf €100,-

(Leeg)
Login

Het Oeteldonkse volkslied

Carnaval in Oeteldonk draai om saamhorigheid en verbroedering. Het is een feest van tradities en symbolen. Een van deze tradities is het Oeteldonks volkslied. Vier je dit jaar carnaval in Den Bosch, leer de tekst dan alvast uit je hoofd.
MG_8806
Het volkslied, in 1884 geschreven door Driek Pakaon en gecomponeerd door Hannes Krassert, is een lofzang op Oeteldonk. Het is opgebouwd uit drie coupletten, waarvan in de praktijk meestal alleen het eerste wordt gezongen, zoals dat meestal het geval is bij Volksliederen. Het is gebruikelijk dat het volkslied wordt gezongen door de duizenden boeren en durskes op zondagochtend, wanneer de Prins wordt ontvangen op Oeteldonk Centraol. Driek Pakaon sluit af met een driewerf "Leve de prins". Wanneer de prins en zijn gevolg ergens komen, is het gebruikelijk dat het lied wordt gezongen. Zing dus uit volle borst mee en vergeet niet je hoofddeksel af te zetten!

Het eerste (en meestal het enige gezongen) couplet luidt als volgt:
O pronkjuweel van heel deez’ aard
Ons dierbaar Oeteldonk
Door niets en nimmer evenaard
Geen naam die schooner klonk (bis)
Waar is op gansch het wereldrond
Een watervrij moeras
Zoo schoon als waar ons wieg eens stond
De Oeteldonkse plas (bis)

*Bron: Oeteldonksche club
Geschreven op 22-01-2017
SHARE
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.