Oeteldonkstijl
pexels-photo-671933
7 feb 2017
Informatief

Wie bestuurt een carnavalswagen

Het besturen van een carnavalswagen is vaak een hele klus. Het zicht is beperkt, de snelheid minimaal en er lopen hordes mensen door elkaar. Kortom, dit vergt de nodige concentratie. Een carnavalswagen kan vaak tot wel enkele tientallen meters lang zijn, des te belangrijker dat iemand met ervaring achter het stuur zit. Doorgaans worden de wagens voortgetrokken door een tractor. Die niet zomaar door iedereen bestuurt mag en kan worden. Iets wat dus niet zomaar voor iedereen is weggelegd. Drank en drugs zijn tijdens het besturen van een wagen, net als in het normale verkeer uiteraard uit den boze!

Wagenbegeleiders

Doordat het zicht van de bestuurder vaak minimaal is, is het tegenwoordig verplicht een aantal wagenbegeleiders naast de wagen te hebben lopen. Deze mensen zorgen ervoor, dat de feesten mensenmassa niet het gevaar loopt dat ze in de dode hoek van de chauffeur terechtkomen. Omdat er daarnaast vaak allerlei bewegende en uitstekende delen aan zo’n wagen zitten, is het begeleiden hiervan essentieel. De wagenbegeleiders staan vaak middels een ‘oortje’ met elkaar in contact, zo weten ze exact wat er gaande is aan beide kanten en waar ze op moeten letten. Ze hebben dus geen mobiele telefoon met sim only, want dat zal ietwat omslachtig zijn. Dus sta jij langs de optocht, heb dan respect voor de wagenbegeleiders en volg hun instructies op. Ze zijn er immers voor onze veiligheid.

Risico’s

We willen allemaal veilig carnaval vieren in oeteldonk enkruikenstad. Een optocht gaat nooit zonder risico’s. Toch wordt er door de inzet van wagenbegeleiders geprobeerd dit tot het minimum te beperken. Tijdens de optocht zullen de risico’s doorgaans een stuk minder groot zijn, maar tijdens de bouw van zo’n enorme wagen ligt een kleine ongelukje altijd op de loer. Niet voor niets is het belangrijk dat er in de loods gewerkt wordt met ervaren en gekwalificeerde mensen. Je kunt je voorstellen, dat wanneer er gelast moeten worden, het niet verstandig is dit te laten uitvoeren door iemand met weinig tot geen ervaring. Een stukje papier kan immers enorm gemakkelijk vlam vatten en dan is de ramp niet te overzien. Zorg er dus altijd voor, dat wanneer jij bezig bent met de bouw van een wagen, je bij twijfel even navraag doet. Je kunt het beter een keer te vaak vragen, dan dat er vervelende ongelukken gebeuren.

Waar moet je op letten?

Tijdens een optocht zijn er allerlei zaken waar je op moet letten. Als toeschouwer is het enkel zaak niet voor een wagen te gaan lopen, maar als bestuurder, komt hier veel meer bij kijken. Zo is het goed te weten, dat wanneer jij personen op een wagen vervoerd, deze is voorzien van een goede en vooral stevige omheining. Zo kunnen ze er niet afvallen. Ook al is de snelheid van een tractor minimaal, draag een gordel! Met z’n tweeën in de tractor, dat is natuurlijk wel zo gezellig. Toch is het niet aan te raden, wanneer je niet beschikt over een extra zitplek voor een extra persoon. Door je aan de standaard veiligheidsregels te houden, is de kans op ongelukken minimaal en kun je onbezorgd in de optocht meerijden.