Oeteldonkstijl

Oeteldonk

Oeteldonk is de naam die de stad 's-Hertogenbosch krijgt in de dagen van carnaval. Tijdens carnaval in 's-Hertogenbosch is de stad Den Bosch tijdelijk een dorp; 't durp Oeteldonk. Veel mensen denken dat de naam Oeteldonk en dan met name "Oetel" een verwijzing is naar de symbolische kikker die vaak terugkomt in beelduitingen en Oeteldonk emblemen. Dat is echter niet waar. Oetel is geen synoniem voor kikker. De naam Oeteldonk is voortgekomen uit een verwijzing naar de Bossche Bisschop Godschalk uit Den Dungen. In Den Dungen was de achternaam "van den Oetelaar" een zeer veel voorkomende achternaam. Daar is Oeteldonk dus een verwijzing naar.

oeteldonkse kleding bestellen

Van carnaval in Den Bosch naar Oeteldonk

De Oeteldonksche club, en daarmee Oeteldonk, is opgericht in 1882. Echter bestond carnaval in Den Bosch al ver voor deze tijd. Eind 19de eeuw kwam er vanuit de burgers echter veel weerstand tegen carnaval in Den Bosch en de excessen daarvan. In 1881 ging ook Bisschop Godschalk zich ermee bemoeien. Op dat moment werd er in kleine kring besloten dat carnaval in Den Bosch gewaarborgd moest blijven voor de toekomst. Dat is de reden dat in 1882 De Oeteldonksche club werd opgericht. Hiermee was het voortbestaan van carnaval in Den Bosch gewaarborgd en Oeteldonk was geboren!

Oeteldonk en boer Knillis!

Boer Knillis is een driedaags standbeeld in Oeteldonk op de markt. Knillis staat symbool voor de oprichter van Oeteldonk. Het beeld wordt op carnavalszondag onthuld door de Prins en op Dinsdagnacht om 23:55 begraven in Oeteldonk. In schrikkeljaren staat de vrouw van Knillis, moeder Hendrien, naast Knillis op de sokkel.

De driekleur van Oeteldonk

De driekleur die zo bekend is in Oeteldonk, rood-wit-geel, is voortgekomen uit een combinatie van de kleuren van de kerk (wit en geel) en de Brabantse vlag (rood en wit). De combinaties van deze kleurcombinaties is tegenwoordig wellicht het belangrijkste kenmerk van Oeteldonk geworden. De Oeteldonkse driekleur komt terug in de vlaggen die overal hangen in Oeteldonk, maar zeker zien we de rood-wit-gele combinatie ook terug in de:

Kleding in Oeteldonk

In onze webshop vind je een zeer breed assortiment Oeteldonkse producten tegen de laagste prijs van Nederland!